Oostereng heeft het predicaat NPC voor Abies en Styrax ontvangen

Oostereng heeft het predicaat NPC (Nederlandse Planten Collectie) voor de soorten Abies en Styrax (Styracaceae) ontvangen.

Wat is NPC?

Een NPC is een collectie van planten van één geslacht, waarvan veel van de verschillende soorten van het geslacht bij elkaar in een Nederlandse collectie staan.  Ongeveer 100 Nederlandse plantencollecties zijn door specialisten opgezet en worden door hen zorgvuldig onderhouden. Arboretum Oostereng heeft in 2023 de aanvraag gedaan om collectiehouder te worden van drie Nederlandse plantencollecties. De collecties Abies en Styracaceae zijn hiervoor toegewezen, de collectie Hosta niet. Van Abies staan 67 verschillende items op de soortenlijst. Hiervan is het grootste deel een botanische soort, en verder zijn er variëteiten en hybriden op de lijst. Van Styracaceae zijn er 21 soorten en 8 variëteiten in Oostereng aanwezig. Behalve Styrax vallen ook de genera Pterostyrax, Melliodendron, Sinojackia en Halesia in het geslacht Styracaceae.

De collecties kunnen door ons, maar ook door andere geïnteresseerden gebruikt worden voor studie en oa. vergelijkende doeleinden. Op deze wijze vormen de Nederlandse Plantencollecties een cruciale rol in het opzetten en in stand houden van het Nederlandse plantenassortiment.

Waar te vinden?

In Oostereng zijn de gelabelde bomen van de collecties Abies en Styrax te vinden op veel verschillende plaatsen in het arboretum. Om alle soorten van één collectie dicht bij elkaar plaatsen was niet verstandig, bijvoorbeeld omdat sommige soorten wel en andere soorten niet tegen veel zon en droogte kunnen. In Oostereng zijn veel verschillen in groeiplaatsen mogelijk en zodoende is voor elke boom de best mogelijke plaats gezocht. Een rondgang door het arboretum is dus wel een must om alle soorten te gaan zien.

Zoekt u iets speciaals van deze collecties? Neem gerust even contact op en vraag in welk deel van het arboretum deze boom te vinden is.