Drie bijzondere collecties

Arboretum Oostereng kent drie bijzonder collecties: De Storax familie of sneeuwklokjesbomen genaamd, de Abies of zilversparsoorten (de groenblijvende naaldbomen) en hosta’s die in het Nederlands hartlelies heten.
Jaarlijks worden soorten toegevoegd. Zo blijft de collectie groeien.

De drie hoofdcollecties zijn aangemeld voor de Nederlandse Plantencollectie van de KVBC.

Styrax
Styrax

Styracaceae – Styrax-familie of sneeuwklokjesbomenfamilie

De Styracaceae heeft het Arboretum gekozen als bijzondere soort om zijn betoverende klokjes. Een sprookjesachtig gevoel krijg je misschien wel van deze kleine boom wanneer de boom bloeit.  De storax komt  oorspronkelijk uit Japan, China of Korea maar ook hier groeit hij heel goed.

Onze collectie bedraagt 23 soorten en 5 varieteiten. Uit de Nederlandse plantencollectie van het Veldhovens arboretum krijgen we geregeld planten.

Styracaceae kunt u herkennen door zijn klokvormige bloemen met een zoete-frisse geur.

Hosta – Hartlelies

De Hosta of hartlelie is wat velen vaak niet vermoeden een bosplant. Het is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het arboretum telt inmiddels heel wat soorten. Nú al is vanaf mei tot en met oktober ergens in het arboretum wel een bloeiende hosta te vinden. Het plan is om er de nationale collectie soortechte Hostas van te maken.

In de tuin wordt de hosta vaak belaagd door slakken, in het bos hebben we van slakken veel minder last. Maar in bos snoepen de reeën er nogal van. Daar kunnen ze op zich wel tegen, al ogen sommige hosta’s dan (tijdelijk) kaal.

Ook de hostacollectie blijft groeien.

IKFU6549
IMG_4857

LLXV2797
Hosta’s door de reeën afgegeten
IMG_4866

Zeldzame zilversparretjes geënt op onderstam
Zeldzame zilversparretjes geënt op onderstam
Zeldzame zilversparretjes geënt op onderstam
KLCZ9060

Abies koreana cones Arboretum Oostereng1
Kegels van Abies koreana

Abies – zilversparsoorten

Uit begin 20e eeuw zijn van de volgende soorten grote bomen aanwezig: Abies grandis, Abies nordmanniana, Abies nordmanniana subspecies equi-trojani Abies procera, Abies x insignis. Vanaf 2012 zijn veel andere soorten toegevoegd.

De collectie met Zilversparsoorten (Abies) wordt elk jaar verder uitgebreid. Zo kregen we bijvoorbeeld een aantal zeldzame soorten van Pinetum De Belten, maar hebben ook uitwisseling met oa. Pinetum Schovenhorst, Blijdenstijn, TerBorgh, Tervuren,
Dennenhorst, Gimborn, en Quatrebras.

Het zou nu al zomaar de grootste collectie van Europa kunnen zijn. Daarom hebben we de status van nationale collectiehouder aangevraagd. Veel boompjes zijn nog wel erg klein natuurlijk maar zijn te herkennen aan hun rechtopstaande kegels en dikke compacte naalden..

Met de monumentale Edele zilverspar (Abies procera) in vak 4 gaat het niet goed, deze is zo goed als dood. Er zijn wel twee vervangers, maar nog lang niet zo groot. Zo gaat het natuurlijk met een levende collectie: blijven planten en vernieuwen.

Plantenlijst

Binnenkort kunt u hier een plantenlijst (pdf-bestand) downloaden.