Drie bijzondere collecties

Arboretum Oostereng kent drie bijzondere collecties: De Styrax familie of storax genaamd, de Abies of zilversparsoorten (de groenblijvende naaldbomen) en hosta’s die in het Nederlands hartlelies heten.
Jaarlijks worden soorten toegevoegd. Zo blijft de collectie groeien.

In 2023 zijn wij voor de collecties Abies en Styracaceae houder van de  Nederlandse Plantencollectie van de KVBC  geworden.

Styracaceae – Styrax-familie of sneeuwklokjesbomenfamilie

De Styracaceae heeft het Arboretum gekozen als bijzondere soort om zijn betoverende klokjes. Een sprookjesachtig gevoel krijg je misschien wel van deze kleine boom wanneer de boom bloeit.  De storax komt  oorspronkelijk uit Japan, China of Korea maar ook hier groeit hij heel goed.

Onze collectie bedraagt 21 soorten en 8 variëteiten. Uit de Nederlandse plantencollectie van het Veldhovens arboretum krijgen we geregeld planten.

Styracaceae kunt u herkennen door zijn klokvormige bloemen met een zoete-frisse geur.

In de familie van de Styracaceae vallen de genera: Halesia, Styrax, Pterostyrax, Sinojackia en Melliodendron.

Hosta – Hartlelies

De Hosta of hartlelie is wat velen vaak niet vermoeden een bosplant. Het is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het arboretum telt inmiddels heel wat soorten. Mogelijk zelfs de meest uitgebreide collectie van botanische soorten hosta’s van Nederland. Vanaf mei tot en met oktober is ergens in het arboretum wel een bloeiende hosta te vinden.

In de tuin wordt de hosta vaak belaagd door slakken, in het bos hebben we van slakken veel minder last. Maar in bos snoepen de reeën er wel graag van. Daar kunnen ze op zich wel tegen, al ogen sommige hosta’s dan (tijdelijk) kaal.

Abies – zilversparsoorten

Uit begin 20e eeuw zijn van de volgende soorten grote bomen aanwezig: Abies grandis, Abies nordmanniana, Abies procera (doodgegaan in 2023), Abies x insignis. Vanaf 2012 zijn veel andere soorten toegevoegd.

De collectie met Zilversparsoorten (Abies) wordt elk jaar verder uitgebreid. Zo kregen we bijvoorbeeld een aantal zeldzame soorten van pinetum De Belten, pinetum Quatrebras en andere arboreta.

Het zou nu al zomaar de grootste collectie van Europa kunnen zijn. In 2023 hebben we daarvoor de status van nationale collectiehouder aangevraagd en gekregen. Veel boompjes zijn nog wel erg klein. De zilversparren zijn te te herkennen aan hun rechtopstaande kegels en hun meestal dikke compacte naalden.

Abies procera

De monumentale edele zilverspar (Abies procera) in vak 4 heeft het niet gered. In 2018 liet hij al tekenen van verval zien, maar zag er toch nog redelijk goed uit. In 2020 zijn nog aardig wat kegels groot geworden. Nu, anno 2023, staat de boom er nog fier bij, maar groen of kegels is niet meer te ontdekken. Deze boom was geplant in 1911 en heeft dus wel 112 jaar hier gestaan.

Er staan al wel twee vervangers voor deze zilverspar, maar deze zijn nog lang niet groot. Zo gaat het natuurlijk met een levende collectie. We blijven daarom jaarlijks planten en vernieuwen.    

Plantenlijst

Hier kunt u een plantenlijst van 2024 (xls-bestand) downloaden.