Paling in ’t Riet

Af en toe organiseren we met de vrijwilligersgroep van het arboretum een uitstapje om kennis uit te wisselen en onze horizon te verbreden. Onze meest recente excursie naar het natuurgebied de Wieden stond in het kader van ambacht, met name palingvisserij en rietteelt. Beroepsvisser en natuurbeheerder Stefan Lok heeft onze vrijwilligers hartelijk ontvangen op een zonnige zaterdag met een kopje koffie en een presentatie over zijn ambachten in het natuurgebied.

Zo hebben wij geleerd dat de paling die in het gebied te vinden is, handmatig moet worden uitgezet als glasaaltjes. Vanwege het in stand houden van de natuur is het gebied afgesloten, waardoor er geen palingen naar binnen of naar buiten kunnen. Het duurt daarnaast zo’n 7 jaar voordat de glasaaltjes groot genoeg zijn om weer op te vissen! Overbevissing vind je hier dus niet, want anders heb je het volgende jaar geen paling meer om te roken.

Daarnaast heeft hij ons veel verteld over de rietteelt in het gebied, wat al generaties in zijn familie wordt gedaan. Hier is speciale, lichte apparatuur voor nodig, omdat het op een drijvend stuk grond moet kunnen rijden. Het riet groeit namelijk boven op het water en vormt zo, samen met andere plantjes een drijvende mat. Na een rondleiding in de loods waar we een demonstratie hebben gekregen van de verwerking van het riet, zijn we verwend met een prachtige boottocht door de Wieden. Midden in het gebied mochten we de boot nog even verlaten om te kijken naar de bijzondere vegetatie op zo’n drijvende mat. Een hoogtepunt was de zonnedauw die 3 waterjuffers had gevangen.

Stefan heeft ook laten zien wat er allemaal gevangen wordt in een van zijn fuiken. Een paar vissen, een aantal palingen, maar toch vooral rivierkreeften. De Amerikaanse rivierkreeften zijn invasief in het gebied, daarom was het ook niet erg dat wij er aan het eind van de avond er een paar hebben opgesmikkeld.

Na afloop van de boottocht werden we weer in de watten gelegd met een lekker kopje koffie en bijbehorende koek door de Nederlandse Caravan Club. Een van onze leden, Taaio, is er lid en hij heeft deze excursie ook georganiseerd. Als afsluiter hebben we mogen smullen van de rivierkreeften en gerookte paling met dank aan Stefan en zijn familie. Hartelijk dank voor het mooie uitje, en hopelijk tot gauw (wie weet bij ons in het arboretum?)!

Tekst en foto’s: Marilena Willemsen