Nachtvlinders in arboretum Oostereng

Afgelopen jaar 2022 en al een klein deel van 2021 hebben Jurriën van Deijk en Chantal Polman een nachtvlinderinventarisatie in arboretum Oostereng gedaan.

Op zondag 19 februari 2023 gaf Jurriën een geanimeerde lezing over de nachtvlinders in Oostereng voor de vrijwilligers.    

De inventarisatie gebeurde met behulp van 13 emmers met een uv lamp erin, die elke keer op dezelfde plaats in het arboretum werden geplaatst. Door een eenvoudig systeempje vielen de nachtvlinders die op de lamp afkwamen in de emmer, waar zich twee eierrekken bevonden. Hiertegen konden de vlinders op een stressarme manier de nacht doorkomen. Bij het ophalen van de emmers rond zonsopgang werden de vlinders in de emmers op naam gebracht, geteld en daarna weer vrijgelaten.

Bij elkaar is er 46 keer ‘s nachts geïnventariseerd.

 

Over de aantallen soorten en exemplaren werd uitgebreid verteld, maar vooral ook over de vlinders zelf. Wanneer is een vlinder nu een nachtvlinder, hoe kan je dat zien, op welke bomen komen ze af, zijn ze allemaal grijs/grauw, waar werden ze gevonden in het arboretum enz. Het was een heel boeiend verhaal met prachtige foto’s ondersteund.

Ook in 2023 zal er worden geïnventariseerd en dan is het natuurlijk interessant om de uitkomsten met die van 2022 te vergelijken.

Vóór 2020 waren er in het bosgebied Oostereng 569 soorten nachtvlinders gespot. In 2021 kwamen daar nog 28 soorten bij en in 2022 een jaar van intensieve inventarisatie, nog eens 128. Er ging een wereld voor ons open!