Vlindertuin

Vlinders houden van open plekken, met veel bloemen en planten. In Oostereng staan vooral bomen en zijn maar weinig open plekken. Toch rees in 2021 onder de vrijwilligers het idee om een deel van het arboretum in te richten als vlindertuin waar ook andere insecten zoals bijen en hommels op af zouden komen. Er waren verschillende kleinere open plekken maar daar moest nog flink wat aan worden gedaan om het aantrekkelijk voor insecten te maken.
Begin 2022 werd er een plan gemaakt, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) werd bereid gevonden om de uitvoering financieel te ondersteunen en de vrijwilligers waren enthousiast om de handen uit de mouwen te steken. In de rest van dat jaar is er regelmatig gewerkt aan het verwijderen, snoeien of inkorten van bomen en struiken in dit geselecteerde gebied en is er tevens een corridor naar het zuiden gecreëerd om de vlinders en andere insecten te lokken. Uiteraard zijn er – na literatuurstudie – aantrekkelijk bloeiende planten aangeplant alsmede waardplanten voor de rupsen van de vlinders.

Voor het publiek zijn er wandelpaden en enkele zitgelegenheden in de vlindertuin gemaakt. Het eerste jaar worden er nog niet zoveel vlinders verwacht, het aantal bloemen is nog beperkt en het gebiedje moet ook nog ‘ontdekt’ worden. De verwachting is dat deze vlindertuin in de loop der jaren een mooie aanwinst voor het arboretum zal zijn.