Een vlindertuin in het bos?
Wageningen kent drie mooie Arboreta. Eén ervan, de minst bekende is de verborgen tuin ofwel het Arboretum Oostereng in het bos. Vol met bomen en schaduw maar ook met veel vlinderstruiken en bloeiende planten en plekjes in de zon. Dit jaar is er een echte vlindertuin gemaakt!
In juli 2022 besluit ik om vrijwilligerswerk te gaan doen in de Oostereng.
Wat was het mooie gebied een grote verrassing! Heel veel verschillende bomen en planten en ook aardige mensen, die moeiteloos al de plekken en bomen lijken te kennen en te kunnen benoemen. Daar valt veel van te leren maar vooral ook veel mee te genieten!
Elke maandag en zaterdag is er een groepje vrijwilligers aan het werk met bramen verwijderen, planten, bladeren kruien, paden openhouden, brandnetels verwijderen enz.
Ja, ondertussen is er veel te zien! Er zitten bijvoorbeeld veel vogels zoals mezen, goudhaantjes en merels in de tuin, maar ook bijvoorbeeld de zwarte specht en bruine vliegenvanger en ineens zag ik ook een hazelworm op het pad!
Na het starten, wat best een soms zware klus bleek, werd aan mij de vraag gesteld “Kan jij de dagvlinders gaan inventariseren? Dan weten we beter wat er hier aan vlinders vliegt.”
Dat leek mij erg leuk om te doen. Dus ben ik met Leo Goudzwaard rond gelopen om een vlinderroute door het gebied te maken. Die route is in de loop van de tijd bijgeschaafd met behulp van Sjoerdje de Boer en Wilma Verburg en daardoor verbeterd.
Ondertussen waren er ook al vergevorderde plannen om een vlindertuin te maken. Deze is in december 2022 en januari 2023 beplant met planten die vlinders aantrekken en er is een prachtig bord bij geplaatst. Het is spannend om te zien wat voor vlinders we zullen gaan vinden in de zomer van 2023.
Wat is te zien aan vlinders in de Oostereng?
Ondertussen is het pad tussen 18 juli en 19 september wekelijks gelopen en de vlinders genoteerd (zie bijlage).
Te zien zijn allereerst de vlinders die zich wel thuis voelen op beschaduwde plekken zoals het bont zandoogje, de eikenpage en het bruin zandoogje.
Er zijn zelfs twee keizersmantels langs gevlogen en de blauwe Weerschijnvlinder is waargenomen (18-7), maar die was te snel voor een foto. Later zijn er vleugeltjes van de blauwe Weerschijnvlinder gevonden op het pad, daar kon wel makkelijker een foto van gemaakt worden.
Op zonnige plekken in het Arboretum vliegen nog veel meer vlinders rond zoals: klein koolwitje, klein geaderd witje, groot koolwitje, citroentje, atalanta, distelvlinder, dagpauwoog, landkaartje, kleine vos, keizersmantel en de kleine en de grote parelmoervlinder!
Zie hier voor de resultaten van de twee maanden dat de route is gelopen in 2022.
Wat heel spannend is om dit jaar, 2023, de hele vlinderperiode wekelijks de route te monitoren en te zien wat er te spotten valt!
Tineke van der Sar
Wageningen 2023