We zijn een enthousiaste groep van ca. 30 vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steekt voor het beheer van het arboretum. We zijn een gemixte groep, jong en oud, werkend en studerend. Er is een vaste groep op maandagmiddag en een vaste groep op zaterdagmorgen aan de slag. En tussentijd zijn er ook geregeld vrijwilligers aan het werk.
Eigengemaakte bank ‘de meerstammige beuk’, gemaakt door een professional in bos- en natuurbeheer, verbonden aan Wageningen Univeriteit.
Wat doen we?
We verzorgen uiteenlopende werkzaamheden, zoals de aanleg en het onderhoud van de paden, zorgen voor nieuwe aanplant van bijzondere bomen en ander plantgoed, vermeerderen soorten we halen bramen en ander ongewenste opslag en onkruid weg, zorgen voor de juiste naamgeving en leiden groepen rond. De technici onder ons beheren het boshuis en anderen zorgen voor fondsenwerving, de website, en de nieuwsbrief.
Tijden
- Maandagmiddag: 13.30 – 16.30 uur
- Donderdagmorgen: 9.00 – 12.30 uur
- Zaterdagmorgen: 9.00 – 12.30 uur
Je kunt vaak of minder vaak komen, dat bepaal je zelf, 1 uur of 8 uur per week, het kan allemaal.
Rondleiding door vrijwilligers
Nieuw idee?
Leuke nieuwe ideeën zijn er te over en vaak worden die ook uitgevoerd: een bomenproject, een blotenvoetenpad, de aanleg van een haag van hazelaar, een nieuwe bank of een audiotour. Zo voegen we steeds iets nieuws toe aan het arboretum.
De coördinatie van de vrijwilligers staat onder leiding van Leo Goudzwaard.
Natuurwerkdag
We doen regelmatig mee met de Natuurwerkdag in november en de NLdoet dagen in maart. Ook dan is er gelegenheid een keertje mee te draaien.
Veilig werken
Vooral is het belangrijk dat er veilig wordt gewerkt. Daarvoor is een document gemaakt dat alle vrijwilligers ten allen tijden kunnen raadplegen, maar dat zeker als startende vrijwilliger moet worden bestudeerd.
Een eigengemaakte spechtenkast wordt opgehangen.
Ook dit moet gebeuren.
Elk jaar ontvangen we van gemeente Wageningen bladafval. Een behoorlijke hoeveelheid mag je wel zeggen. De bladeren leggen we in een dikke mulch-laag bij de wortels van jonge aanplant. Dan groeit alles weer extra hard.