Verscholen tussen de bospercelen van Wageningen ligt Arboretum Oostereng. Het arboretum is circa 11 ha. groot en is bijzonder vanwege haar natuurlijke karakter.
Video: Het verhaal van Arboretum Oostereng
Missie
Arboretum Oostereng heeft als doel om de oude bomen, de ideeën van de vroegere eigenaren, het ontwerp van tuinarchitect Springer en de voormalige leerfunctie voor studenten en publiek zoveel mogelijk te behouden of weer in ere te herstellen. Een actieve vrijwilligersgroep werkt sinds 2011 elke week bevlogen aan het herstel van het arboretum.
Meer over de stichting en haar missie >
Historie
Tot het midden van de 19e eeuw bestond het gebied tussen Wageningen, Bennekom en Renkum uit woeste gronden. De weinig vruchtbare grond was geschikt voor houtteelt.
Rond 1860 worden het terrein en boerderij omgebouwd tot een herenboerderij en wordt begonnen met de aanleg van Landgoed Oostereng. Uit deze tijd stammen waarschijnlijk de rechte lanen van beuken/eiken en verschillende bosvakken, maar ook de karakteristieke meerstammige beuk.
In 1899 komt het gebied in handen van de familie Insinger. Zij zijn liefhebbers van bijzondere bomentuinen en laten voor die tijd bijzondere soorten aanplanten, zoals Amerikaanse eiken, Robinia’s, Douglas sparren en esdoorns.
In 1910 vervangen zij de herenboerderij door een landhuis. Rond het nieuwe landhuis legt tuinarchitect en dendroloog Leonard Springer vanaf 1911 een arboretum aan met bijzondere loof- en naaldbomen. Onder andere de Reuzenzilverspar, Amerikaanse linde, Kaukasische zilverspar en Hemelboom.
- Binnenste Buiten:
Video ‘Kijktuin Arboretum Oostereng’ - Serie in de Veluwenaar (mei 2020):
‘Kleur bekennen in het Arboretum’ - De Gelderlander (maart 2017):
Het verborgen arboretum - Boomzorg (mei 2016):
‘Boomzorg steeds de handen uit de mouwen in Arboretum Oostereng’